Søgefelt

Primære faneblade

  ’Sidst ind, først ud’ princippet er i strid med Ligebehandlingsloven

  Juristens blog

  ’Sidst ind, først ud’ princippet er i strid med Ligebehandlingsloven

  17. april 2013 - 10:41
  Hvis en medarbejder bliver opsagt under graviditet eller barselsorlov, er det arbejdsgiveren, der skal bevise, at afskedigelsen ikke var begrundet i graviditeten.
   
  En økonomisk dårligt kørende virksomhed skulle foretage en kollektiv afskedigelsesrunde. Samarbejdsudvalget besluttede, at afskedigelserne skulle ske efter ‎SIFU-princippet – det vil sige, at de medarbejdere, der var blevet ansat sidst, skulle afskediges først. Som følge heraf blev en medarbejder på barselsorlov afskediget.
   
  Medarbejderen mente, at hun var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af køn, og klagede til Ligebehandlingsnævnet.‎
   
  Arbejdsgiveren forklarede, at man ved at lægge vægt på anciennitet på samme tid også ‎lagde vægt på erfaring og kvalifikationer, så de tilbageværende medarbejdere var de bedst egnede.
   
  Ligebehandlingsnævnet gav medarbejderen medhold og tilkendte hende en godtgørelse ‎på 170.000 kr., svarende til 9 måneders løn. Nævnet lagde vægt på, at afskedigelsen alene var begrundet med SIFU-princippet, og at virksomheden ikke havde fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at vedkommende var medarbejderen, der bedst kunne undværes.
   
  Det siger juristen:
   
  Afgørelsen viser at Ligebehandlingslovens regler slår meget kraftigt igennem og at den beskyttelse loven giver, ikke kan tilsidesættes af andre principper, som eksempelvis SIFU. Dette gælder alle, som er særligt beskyttet. Ud over gravide kan det også være tillidsvalgte eller folk i en særlig aldersgruppe, trosretning, etnisk oprindelse etc.

  25. oktober 2017 - Odeon, Odeons Kvarter, 5000 Odense C

  I dette foredrag giver tech-ekspert David Guldager et fornyende og morsomt indblik i den...

  23. oktober - 19. december 2017 - Forsikringsakademiet, Rungsted Strandvej 107, 2960 Rungsted Kyst

  24. - 25. oktober 2017 - Forsikringsforbundet, Fondens Hus, Otto Mønstedsgade 5, 1571 København V

  25. oktober 2017 - FTF København, Niels Hemmingsens Gade 12, 1153 København

  25. oktober 2017 - Tryg, Sommervej 31C, 8210 Aarhus V

  26. oktober 2017 - Forsikringsforbundet, Otto Mønsteds Gade 5 - lokale 3.5