Søgefelt

Primære faneblade

  Sov ikke for længe

  Juristens blog

  Sov ikke for længe

  3. september 2014 - 18:00

  Medarbejdere har pligt til at møde på arbejde. Fravær kan dog være i orden, hvis der er tale om lovligt forfald som eksempelvis sygdom.  ‎En medarbejder var ansat i en virksomhed, hvor han arbejdede på lageret. Han skulle møde kl. 7.00 om morgenen, men en mandag morgen følte han sig for træt. Årsagen var, at han havde brugt weekenden på at lave sit badeværelse og næsten glemt at sove. I løbet af to døgn havde han således kun fået 6-7 timers søvn.  

  Han ringede derfor til sin arbejdsgiver kl. 06.31 for at bede om en fridag, men der var ingen, der svarede. Han faldt i søvn igen og fik først fat på en overordnet kl. 9.30.‎ I virksomheden havde medarbejderne generelt pligt til at meddele alt fravær inden for 2 timer fra arbejdstidens begyndelse. Det var almindelig kendt, at medarbejderne blev bortvist, hvis ikke de overholdt den regel. Da medarbejderen først kontaktede virksomheden kl. 9.30 – og da han oven i købet selv var skyld i fraværet – blev han bortvist. Medarbejderen mente ikke, at dette var berettiget.  

  Rettens afgørelse 
  I byretten fik medarbejderen medhold, men efterfølgende nåede landsretten til det modsatte resultat ‎og frifandt arbejdsgiveren. Landsretten lagde blandt andet vægt på, at medarbejderen ikke var syg den pågældende dag, og at han ikke fik tilladelse til at holde en fridag. Endelig lagde landsretten vægt på virksomhedens faste praksis for bortvisninger i sådanne tilfælde. Da der således var tale om udeblivelse uden lovligt forfald, var det berettiget at bortvise medarbejderen.  

  Juristens kommentar
  Dommen viser, at en medarbejder som udgangspunkt har pligt til at møde på arbejde, og at en ulovlig udeblivelse kan være saglig bortvisningsgrund. Det er derfor vigtigt, at man giver meddelelse i tide - typisk om sygdom el. lign. – og på den rigtige måde – det vil sige efter de retningslinjer, som er fastlagt af den enkelte arbejdsgiver på lige netop din arbejdsplads. Sørg derfor for at vide præcis hvordan, til hvem og på hvilket tidspunkt, at du skal melde dig syg, bede om feriedag m.v.

  OK 18 konfliktinformation

  13. marts 2018

  For langt de fleste medlemmer af Forsikringsforbundet gælder, at man ikke direkte...