Søgefelt

Primære faneblade

  En syvsovers bekendelser

  Juristens blog

  En syvsovers bekendelser

  13. februar 2017 - 11:04

  Man må ikke sove, når man er på arbejde. Det må være konklusionen efter afskedigelsen af en SOSU-assistent, der gang på gang havde sovet på sin nattevagt.

  SOSU-assistenten arbejdede som fast nattevagt, men mødte ikke altid lige veludhvilet op på job. Hun var ansat som ansvarshavende SOSU-assistent og fungerede som sygeplejefaglig backup for SOSU-medhjælperne. Hun havde for vane at sætte et par stole sammen og rede op med en dyne. Herefter skyndte hun sig at klare sine faste arbejdsopgaver og lagde sig så til at sove. I sin stilling var hun også ansvarlig for pasning af vagttelefonen, men det overlod hun til en SOSU-medhjælper, der skulle besvare nødkald fra beboerne.

  Det var henvendelser fra flere kolleger, der førte til afskedigelse af den sovende SOSU-assistent. Hendes faglige organisation anlagde sag mod arbejdsgiveren, en kommune, og gjorde gældende at opsigelsen var usaglig. De anførte, at kommunen burde have retningslinjer som fastslog, at det ikke var tilladt at sove under udførelsen af arbejdet.

  Opmanden i sagen var helt klar i sin afgørelse, der sagde, at opsigelsen var helt og aldeles saglig. Han fremhævede, at karakteren af SOSU-assistentens arbejde gjorde det helt åbenbart, at hun ikke måtte lægge sig til at sove under sin vagt. Han bemærkede, at det at man uden tilladelse eller undskyldelig årsag lægger sig til at sove i arbejdstiden udgør en misligholdelse af arbejdspligten og ansættelsesforholdet. Kommunen blev derfor frifundet.

  Juristens kommentar
  Tag dette som en advarsel mod ikke at sove på jobbet, uanset hvor kedeligt det måtte være eller hvor træt man er efter natlige aktiviteter. Husk i hvert fald at få ledelsens tilladelse, hvis trætheden ser ud til at overvælde dig, for hvad en undskyldelig årsag er, kan være svært at afgøre.

  OK 18 konfliktinformation

  13. marts 2018

  For langt de fleste medlemmer af Forsikringsforbundet gælder, at man ikke direkte...