Søgefelt

Primære faneblade

  Tænk vækst frem for besparelser

  Landsformandens blog

  Tænk vækst frem for besparelser

  5. oktober 2011 - 0:00

  Der har gennem den seneste tid været en stribe større opsigelsesrunder i bankverdenen. Opsigelserne skyldes ikke at bankerne generelt ikke tjener penge, for det gør de fleste.

  Årsagen er, siger de, at de vil tilpasse omkostninger og sikre fremtiden ved at foretage strukturændringer her og nu, så de også fremover tjener penge. At tjene penge betyder for dem, at de kan forrente egenkapitalen med 10-15 pct.

  Direktionerne har fokus på omkostningerne og vil sikre indtjeningen. Det gælder også i forsikringsverdenen, hvor vi dog primært har set løbende tilpasninger og justeringer, frem for større afskedigelsesrunder.

  Såvel bank som forsikring er en del af finanssektoren, men er faktisk to meget forskellige brancher. Hvor bankerne typisk udlåner penge og modtager indlån, og så ”lever af” rentemarginaler og gebyrer, så er det anderledes i forsikringsverdenen. Her kommer pengene ind først i form af præmiebetalinger, lægges i kassen for så senere – måske – at skulle bruges til erstatninger til kunder.

  Bankverdenen har dermed en udfordring omkring finansiering, som forsikring ikke har. I bankverdenen stilles forståeligt nok meget store krav om sikkerhed for indlånernes kapital, hvor man i forsikring i stedet stiller krav om, at selskaberne har helt styr på deres risiko.

  Jeg kan frygte, at bankernes afskedigelsesrunder kommer til at smitte af på forsikringsbranchen, som i øvrigt får nok at se til, når solvens II skal indføres i januar 2013. Det kan betyde, at de vil ride med på afskedigelsesbølgen for at opnå hurtige omkostningsreduktioner - selv om det kan være svært at se relevansen. Men når en del af erhvervslivet bliver grebet af noget, der ligner panik, så har andre desværre en tendens til at løbe samme vej i stedet for at stoppe op og tænke sig om.

  Og det er netop at tænke sig om, jeg vil opfordre selskaberne til. Frem for at skabe forringelser og utryghed gennem afskedigelser foreslår jeg at selskaberne fokuserer på at skabe vækst gennem nye initiativer, nye produkter og ikke mindst ved at yde god service overfor kunderne.

  Initiativer og vækst er jo netop hvad politikerne opfordrer erhvervslivet til, så det må da ligge lige for.

  OK 18 konfliktinformation

  13. marts 2018

  For langt de fleste medlemmer af Forsikringsforbundet gælder, at man ikke direkte...